SEO; siteleri arama motorlarına optimize edilme işlemidir. SEO hizmeti, SEO uzmanlarından, SEO firmalarından veya Kurumsal SEO firmalarından alınır. Ancak SEO çalışmalarına yeterli bütçe ayrılamadığı veya güven problemi oluştuğu durumlarda firma sahipleri-bireysel kişiler kendi SEO çalışmalarını kendi yapmak isteyebiliyorlar. Peki ya nasıl yapılır bu SEO çalışması?

SEOya Site içi Optimizasyondan Başlayın!

SEO çalışmalarında %40'lık önem derecesine sahip olan site içi çalışmalardır. Birkaç ipucu vermek gerekirse:

  • Web sitenizde içeriklerinizle entegre çalışan dinamik meta tagları, sayfaya özel title bulunmalı.
  • İçerikleriniz kesinlikle çalıntı olmamalı, kısmen de olsa çalıntı içeriğe yer vermemelisiniz. Çalıntı içeriklerle yapacağınız SEO çalışması size değil, içeriklerini aldığınız siteye katkı sağlayacaktır.
  • Siteniz kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olmalı. Google kullanıcı deneyimlerine SEO'da ilk kriter olarak karşımıza çıkarıyor. Kullanıcılar sitemizi ziyaret ettikten sonra hemen ayrılıyorsa Google hanemize bir eksi yazıyor ve sitemizin kalitesiz olduğunu düşünmeye başlıyor. Bu konuda Kurumsal Web Tasarım ve Web Tasarımın SEO üzerindeki etkisini de anlamış oluyor. İnternet sitenizin hayata geçişi konusunda uzmanlaşmış bir Web Tasarım firmasından destek alırsanız kullanıcı deneyimlerini en üst seviyeye çıkaracak bir site hazırlanabilir.
  • Site içi bağlantıları yazılan her blog yazınızda kullanın. Makale içinde geçen anahtar kelimenizin 1 tanesinden, anahtar kelimenizin öncelikli sayfasına(örn: hizmet sayfası) bağlantı verin. Böylece anahtar kelimenizin önemini Google'a tanıtmış olursunuz.

Dış SEO Nasıl Yapılır?

Kendi siteniz dışında farklı sitelerden aldığız linkleri(backlink çalışmaları) kapsayan çalışmalara Dış SEO denir. Dış SEO çalışması yaparken yapılan en büyük yanlış geleneksel SEO yaklaşımlarıyla hareket ederek backlink almaktır. Backlink alırken dikkat etmeniz gereken belli başlı konular;

  • "Ne kadar çok backlink alırsam, o kadar iyi olur" mantığıyla hareket etmek yapacağınız en büyük yanlıştır. Backlink konusunda seçici davranmalısınız. Kaliteli, güncel, mümkünse az link çıkışı olan siteleri tercih etmelisiniz. Link çöplüğüne dönmüş, yalnızca link çıkışı yapmak için kullanılan sitelerden kesinlikle backlink almamalısınız. Faydadan çok zararını görürsünüz.
  • Footer link olarak bilinen linkler faydalıdır ancak bu linkleri uzun züreli almaya özen gösterin. 1 ay alıp yükseldikten sonra bağlantının kaldırılması ani düşüş yaşamanıza sebep olur. En az 6 ay süreli almaya özen gösterin.
  • Footer link alternatifi olarak süresiz tanıtım yazısı almanızı öneririz. Tanıtım yazılarınızda max 3 link çıkışı yapmalısınız. Link sayısı ne kadar az ise link kalitesi o kadar yüksek olur.
  • Tanıtım yazılarında doğallık önemlidir. Bu yüzden önerilen; tanıtım yazınızda tek konu işleyip 1. link çıkışını o kelimede 1.sıraya oturmuş siteye link vererek, 2. veya 3. link çıkışını da kendi sitenize yapabilirsiniz. 1.sıradaki rakibinizin kalitesini bilen Google, sizin de aynı konuda önerildiğinizi düşünerek sitenizi ödüllendirecektir. yes
  • Tanıtım yazılarında 1 sayfanız için tek link çıkışı yapmaya özen gösterin. Site dışı SEO çalışmalarında yapılan tanıtım yazısı yöntemi doğallıktan uzaklaştığı zaman yarardan çok zarara neden olmaktadır.
  • Edu, Gov uzantılı sitelerden backlink almaya çalışın.
  • Alacağınız backlinklerin dofollow,nofollow dengesini iyi ayarlayın. Doğal olması için nofollow yoğunlukta olmalı.
  • Güncel yazılarınız veya haberlerinizi sosyal medya kanallarınızdan paylaşın.

Sonuç;

  • Sabırlı olun ve vazgeçmeyin.
  • Arama motorlarını değil, kullanıcıları düşünün. Artık kullanıcı deneyimini önemseyen Google, kullanıcıları memnun ettiğinizi farkettiğinde sizi ödüllendirecektir.
  • Ya da bunların hiçbirini siz düşünmeyin Lisa Yazılım sizin yerinize düşünür!